Portugalia, înghițită de ape: O nouă față a dezastrului climatic
Într-o lume în care schimbările climatice nu mai sunt doar un subiect de discuție, ci o realitate cu care ne confruntăm zi de zi, Portugalia a devenit recent scena unui dezastru natural devastator. În mai puțin de zece minute, străzile orașului Albufeira s-au transformat în râuri furioase, măturând totul în calea lor. Mașinile au început să plutească, iar destinațiile turistice au fost complet măturate de ape. În acest context, meteorologii portughezi au emis un nou cod portocaliu de vreme rea, iar Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru Portugalia.
Dezastrul climatic nu cunoaște granițe
În același timp, Grecia a fost lovită de zăpezi, iar fenomenele meteo extreme sunt așteptate și în centrul continentului. Aceste evenimente ne fac să ne întrebăm: este posibil să ne așteptăm din nou la cantități mari de apă, nu neapărat în zilele următoare, dar să fie mereu această problemă? Răspunsul este unul îngrijorător: nu este exclus ca și noi să avem astfel de fenomene extreme.
Alertele de tip nowcasting: un instrument vital în fața dezastrului
Problema cu fenomenele extreme este că nu pot fi prognozate cu foarte mult timp înainte. De aceea, sunt importante sistemele de alertare timpurie și, mai ales, alertele de tip nowcasting. Acestea, chiar dacă nu pot fi foarte precise la punct fix, la minut când se declanșează, oferă o zonă mai mare și ne atrag atenția că putem avea potențial fenomene extreme în zona aceea mai mare. Oamenii ar trebui să învețe acest mod de a se pregăti și să judece probabilistic, pregătindu-se pentru ce e mai rău și sperând la ce e mai bine.
Factorii care alimentează fenomenele extreme
Unul dintre factorii care contribuie la aceste fenomene extreme este sistemul ciclonic cu nucleu rece, așa cum a fost și în Valencia, unde inundațiile au ucis peste 200 de persoane. Mediterana, încă foarte caldă, cu câteva grade peste normal, furnizează o cantitate sporită de vapori de apă, iar ploile care rezultă pot provoca în doar câteva minute inundații devastatoare. În plus, orașele, cu solul izolat de atmosferă, nu permit infiltrarea apei, ceea ce face inundațiile urbane atât de spectaculoase, dar cu conotații nefericite.
Un apel la vigilență
În fața acestor fenomene extreme, trebuie să fim toți atenți la inundațiile care ne vor lovi într-o mai mare sau mai mică măsură pe toți cei care trăim în orașe. Este un apel la vigilență și la responsabilitate, într-o lume în care schimbările climatice nu mai sunt doar un subiect de discuție, ci o realitate cu care ne confruntăm zi de zi.
Sursa: Antena 3