Șatra și fascinația globală pentru cultura romilor
În anii ’70, filmul Șatra a deschis o fereastră către lumea romilor, generând o fascinație globală pentru această cultură. În ciuda persecuțiilor istorice, romii au fost adesea admirați în secret pentru sângele lor fierbinte, muzica lor pasională și femeile lor cu bani de aur în păr. În România, această fascinație a mers atât de departe încât destinele președinților s-au intersectat adesea cu cele ale liderilor acestei comunități.
Intersecția dintre politică și regalitate
În august 2013, când regele Florin Cioabă a murit, președintele Traian Băsescu a participat personal la priveghi. Știrea despre moartea regelui și imaginile cu orașul blocat au făcut înconjurul lumii. Mii de persoane s-au adunat în Sibiu pentru înmormântarea lui Florin Cioabă, auto-intitulatul Rege al Romilor, care a murit de atac de cord la vârsta de 58 de ani.
Sibiu: Oraș prezidențial și regal
Sibiu, orașul care a găzduit înmormântarea lui Florin Cioabă, poate fi considerat un oraș prezidențial în ultimii 10 ani. Totuși, pentru o parte dintre romi, Sibiu este și un oraș regal. După moartea lui Florin Cioabă, fiul său, Dorin Cioabă, a primit titlul de Rege Internațional al Romilor.
Comunitatea romă și politica
În prag de alegeri, comunitatea romă devine un subiect de interes pentru politicieni. Dorin Cioabă, acum lider al comunității, este și pastor al unei comunități penticostale. Duminica, parcarea bisericii se umple de Mercedesuri și BMW-uri, iar romii se strâng pentru slujbă. Discuțiile despre politică și alegeri sunt amânate pentru după slujbă.
Tradiția romilor și provocările modernității
În ciuda modernității și a tentațiilor sale, comunitatea romă încearcă să-și păstreze tradițiile. Femeile, în special, se luptă pentru ca tinerii să nu-și piardă legătura cu rădăcinile. Dorin Cioabă, mândru de moștenirea sa, ne arată o fotografie de la întâlnirea cu regele Charles.
Relația cu președinții României
În istoria recentă, relația dintre comunitatea romă și președinții României a fost una complexă. Dorin Cioabă afirmă că președintele Iohannis a fost singurul care a refuzat orice fel de dialog cu comunitatea romă. În contrast, Ion Iliescu este amintit ca fiind singurul președinte care a făcut ceva direct pentru romi, restituindu-le sute de kilograme de aur.
Sursa: Antena 3