Diverse

Mobilizare pentru diguri din saci de nisip. Plouă abundent. IGSU recomandă precauție.

Mobilizare pentru diguri din saci de nisip. Ploua abundent. IGSU recomanda precautie

Alarmă de grad zero: Furtuna secolului se apropie de România

Se pare că România este pe cale să fie lovită de una dintre cele mai violente furtuni înregistrate vreodată în luna septembrie. Avertizările meteorologilor sunt de-a dreptul alarmante, iar instituțiile statului sunt în alertă maximă, pregătindu-se pentru cel mai rău scenariu. Un cod portocaliu de vreme severă a fost emis pentru București și alte 19 județe, iar hidrologii ne avertizează că vom avea parte de o ploaie echivalentă cu cea dintr-o lună întreagă, într-o singură oră. Riscăm să ne confruntăm cu inundații majore, iar autoritățile se pregătesc pentru posibile evacuări.

Front atmosferic rece: Ploi abundente și scădere accentuată a temperaturilor

Conform meteorologilor, în câteva ore va ploua cât pentru o lună întreagă. Situația se va agrava treptat, culminând luni. Ploile vor începe în vestul țării și vor traversa întreg teritoriul României, aducând cu ele nu doar ploi abundente, ci și o scădere accentuată a temperaturilor. În plus, hidrologii avertizează că debitul Dunării crește cu 1000 de metri cubi pe secundă zilnic, iar ploile vor potența debitul fluviului.

Preparative de urgență: Autoritățile se mobilizează

În fața acestor pericole majore, autoritățile au hotărât suplimentarea forțelor de intervenție în mai multe zone în țară, pregătirea buldozerelor și excavatoarelor, dar și întărirea unor baraje și diguri. Persoanele vulnerabile din zonele vizate de furtuni ar putea fi evacuate, spun surse guvernamentale. În plus, reprezentanții Ministerului Mediului nu exclud posibilitatea emiterii unui cod roșu.

Recomandări pentru populație: Cum să te pregătești pentru o inundație

Adrian Marin, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a oferit câteva recomandări pentru românii din zonele cu risc de inundații. Printre acestea se numără pregătirea unui rucsac pentru situații de urgență, care să conțină apă, alimente neperisabile, medicamente, o lanternă, baterii, un radio, documente importante și alte obiecte esențiale. De asemenea, în cazul unei evacuări, oamenii sunt sfătuiți să se deplaseze rapid spre o zonă înaltă și sigură indicată de autorități.

Sursa: Antena 3