Politica

Marcel Ciolacu: Biserica Ortodoxă Română, liantul identității noastre naționale.

Marcel Ciolacu Biserica Ortodoxa Romana liantul identitatii noastre nationale

Biserica Ortodoxă Română a fost și va rămâne liantul care păstrează vie, oriunde în lume, identitatea noastră națională, respectul față de limbă, cultură și credințele noastre, afirmă prim-ministrul României, la ceremonia dedicată Zilei românilor de pretutindeni.

Premierul Marcel Ciolacu a participat, duminică seara, la ceremonia dedicată Zilei românilor de pretutindeni.
„Indiferent de locul unde vă aflați, indiferent de planurile pe care le aveți de a vă reîntoarce sau nu acasă, un lucru este cert: fără tradițiile românești, fără valorile și obiceiurile românești, nu am fi putut vorbi astăzi de românii de pretutindeni. Vă mulțumesc pentru tăria de care ați dat dovadă! Știu că nu vă este ușor, mai ales la început, că de multe ori, atunci când ești singur, departe de familie, printre străini, Dumnezeu este unicul sprijin. Într-adevăr, Biserica, prin preoții săi, prin munca extraordinară pe care aceștia o fac, țin comunitatea unită. Știu că în afară de familie, copiii români născuți în diasporă au ocazia să audă limba română doar în bisericile românești. De aceea, mulțumesc Bisericii Ortodoxe Române, pentru că, de-a lungul timpului, a fost și va rămâne liantul care păstrează vie, oriunde în lume, identitatea noastră națională, respectul față de limbă, cultură și credințele noastre”, a spus premierul în finalul discrusului său.
Dincolo de lucrurile pe care trebuie să le facă guvernanții pentru diasporă, Ciolacu spune că este de datoria Guvernului să-i convingă pe români să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun peste hotare.
„Este dureros când văd că media de vârstă a comunității românești în Italia, Spania sau Anglia este de 31-32 de ani. Nu există formule magice. Singura cale pentru a ne ține copiii în țară este să continuăm să creștem salariile, să îmbunătățim serviciile publice, să dezvoltăm infrastructura. Pe scurt, să creștem nivelul de trai”.
Premierul a anunțat că, până la sfârșitul acestui an, românii vor putea circula pe aproximativ jumătate din Autostrada Moldovei, regiunea istorică din care au plecat la muncă în străinătate cei mai mulți români.
Ciolacu a menționat și sumele alocate educației și sănătății, dezvoltarea serviciilor medicale și de învățământ, etc.
„România de astăzi este total schimbată față de România de acum zece ani. E drept, integrarea în Uniunea Europeană a fost șansa acestei țări de a se dezvolta la un nivel fără precedent. Fără Europa, fără fondurile europene, fără libertatea de mișcare și de muncă, România ar fi rămas încremenită în timp și în subdezvoltare, iar românii ar fi avut de suferit”, a spus Marcel Ciolacu.
Sursa: