Sanatate

Trebuie să luăm măsuri împotriva căpușelor.

Trebuie sa luam masuri impotriva capuselor

Odată cu încălzirea vremii, parcurile s-au umplut cu căpușe. Zilnic, zeci de copii, dar și animale de companie ajung la medic după ce sunt mușcați de aceste insecte. Întrucât mușcătura de căpușă poate provoca boala Lyme, medicii recomandă să fim îmbrăcați cu pantaloni lungi când ieșim în zonele verzi, dar să folosim și loțiuni sau spray-uri de protecție. Medicii veterinari recomandă ca animale de companie să fie deparazitate regulat, ca să nu întâmpinăm probleme atunci când ieșim cu ei la plimbare în natură.

”L-au dus proprietarii la pădure acum o săptămână. Au cules de pe el două căpușe. De ieri dimineață, nu prea mănâncă, nu stă foarte bine pe picioare. A venit la consultație, are 40 temperatură, mucoasele sunt ușor injectate și a apărut și urinarea cu sânge. Infecția acută este o urgență, pentru că dacă nu tratăm corespunzător pacientul va rămâne cu infecția cronică, care afectează ireversibil ficatul și rinichii. Nicio zi pe an nu trebuie să lipsească deparazitarea externă a unui câine, indiferent cât de mult pe timp petrece afară, în apartament, în curtea lui, oriunde”, spune Ioana Dalea, medic veterinar.

De asemenea, medicii veterinari ne sfătuiesc să venim și cu măsuri de protecție. ”Pentru mai multă siguranță, mai punem și zgarda asta anti-căpușă, anti-paraziți extern”, mai spune Ioana Dalea, medic veterinar. Căpușele pot trece rapid de pe corpul animalelor la om. Medicii recomandă ca insecta să fie îndepărtată cât mai repede, pentru a reduce timpul de remanență pe piele și a minimiza astfel riscul de fi infectat. ”Ajungi acasă, imediat ar trebui să se facă un duș și să se verifice zonele în care preferă să stea căpușa, adică zonele calde și umede ale organismului, la nivelul scalpului, la nivel inghinal, axilar, în spatele genunchiului”, spune Georgeta Pop, medic pediatru.

Sursa: Antena 3