Exerciții intense pentru cercetașii militari în munții Tarcău
A fost o perioadă plină de acţiune, cu exerciţii intense, în care umbrele munţilor, cercetaşii ieşeni, au dat un alt examen al profesiei lor. Iarna şi-a scuturat mantia de zăpadă mult mai repede anul acesta. Munţii Tarcăului au revenit la culorile toamnei, pe ici pe colo se iveau semnele primăverii.
Chiar dacă nu mai era zăpadă, ploaia, burniţa, lapoviţa au atacat din plin poziţiile cercetaşilor Brigăzii 15 Mecanizată. Pârâiele umflate şi apărute de nicăieri erau obstacole surpriză.
Potecile s-au transformat în patinoare de noroi sau drumeaguri pline de pietre alunecoase şi pietriş. Zgomotele munţilor erau altfel, părea că peste tot se auzeau ape curgând. Ici-colo câte o urmă de animal sălbatic. Ploaia mocănească îți pătrundea în suflet. Pe văile munţilor, ceaţa se răspândea ca și cum ar fi vrut să acopere tot.
La ceas de seară, în tabăra umbrelor munţilor, staţia radio a recepţionat un mesaj cu o nouă misiune. Rapid, cercetaşii au alcătuit planul de acţiune. Fiecare militar şi-a adus aportul în pregătirea misiunii, astfel încât totul să decurgă bine. Concentraţi, atenţi la cele mai mici detalii, umbrele munţilor au aflat ce îi aştepta.
O deplasare rapidă, pe ascuns, instalarea unor puncte de observare, cercetarea şi monitorizarea unei căi importante de comunicaţie ale adversarului.
La prima vedere ceva uşor pentru neiniţiaţi, dar vremea, terenul şi specificul misiunii spuneau altceva. Importantă era culegerea de date într-o linişte desăvârşită, pe cât posibil fără niciun contact cu inamicul. A fost ales un traseu extrem de anevoios, cu urcuşuri abrupte şi coborâşuri dificile, ce trebuia parcurs noaptea şi la primele ore ale dimineţii. Apoi, timp de câteva zeci de ore, trebuia monitorizată atent mişcarea adversarului. Iar ploaia se transformase în lapoviţă.
Umbrele munţilor au parcurs cu atenţie şi în linişte traseul. La cel mai mic zgomot s-au camuflat. Erau doar nişte localnici ce nu au observat deloc prezenţa militarilor. Pe un traseu greu, pe poteci pline de pietre alunecoase, după ce şi-au şters urmele de prin noroaie, dar le-au văzut pe cele ale adversarilor, au ajuns la destinaţie. Picăturile de ploaie se prelingeau uşor pe cască, iar cele de transpiraţie de sub ea. Şi-au camuflat rapid punctul de observare şi au efectuat misiunea câteva zeci de ore bune, inclusiv noaptea.
Adversarul nu realiza că, la câţiva zeci de metri, uneori chiar metri, umbrele munţilor erau la datorie şi adunau date esenţiale. După îndeplinirea misiunii, a urmat alt drum spre bază, la fel de greu. A fost doar un exerciţiu tactic în care cercetaşii au dat un alt examen dificil. Umbrele munţilor au demonstrat şi de această dată că sunt o echipă, se dezvoltă împreună, mai ales că generaţiile s-au schimbat.
În cadrul taberei de instrucție la munte-iarna a cercetașilor militari, desfășurată pe parcursul a două săptămâni, umbrele munților au fost supuși unor serii intense de activități menite să le dezvolte abilitățile tactice și tehnice. Pe lângă instruirea specifică în domeniul tactic, care a inclus simulări de misiuni și exerciții de supraviețuire, aceștia au executat și un program intens de instrucție topografică, esențială pentru planificarea și navigarea în teren variat.
Trăind în condiții de izolare și supuși unor provocări de mediu dificile, cum ar fi temperaturi scăzute și precipitații abundente, militarii au fost testați în ceea ce privește rezistența fizică și psihică. Cu toate acestea, eforturile lor au fost susținute de determinare și spirit de echipă, aspecte esențiale în formarea unui cercetaș pregătit pentru orice situație.
Momentul culminant al taberei a fost exercițiul de antrenament în teren de tip FTX (Field Training Exercise), care a simulat condiții de luptă reale și a implicat aplicarea tuturor cunoștințelor și abilităților dobândite în timpul instruirii. În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, participanții au demonstrat o performanță remarcabilă, unde au demonstrat nivelul lor înalt de pregătire și capacitatea de a lua decizii în situații stresante.
Această tabără de instrucție nu doar că a consolidat cunoștințele și abilitățile cercetașilor militari, dar le-a oferit și oportunitatea de a crește ca lideri și de a forma legături puternice în cadrul echipei.
Prin experiențele dobândite, participanții sunt acum mai bine pregătiți să facă față oricăror tip de misiuni ordonate, a declarat locotenent Laurenţiu Lepădatu, ofiţer în cadrul comandamentului Brigăzii 15 Mecanizată. (L. Anghel – foto: Constantin Apetroaei)