Politica

Solicitare de încetare a calității de „desemnat” a ofițerului.

Solicitare de incetare a calitatii de „desemnat a ofiterului

Realizam ca nu numai la IPJ Prahova se intampla lucruri „absconse”!
Dacă nu am fi avut observator la concursul organizat pentru funcția de șef birou pregătire profesională din cadrul IPJ Caraș Severin, am fi crezut sincer că este o eroare, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. Din păcate, este realitatea cruntă pe care o prezentăm public pentru a demonstra încă o dată cum se folosesc funcțiile de conducere vacante pentru a „premia” oamenii fideli, care nu ies din cuvântul șefului și execută orice, la ordin.
Trecând peste faptul că la Caraș Severin am avut și episoadele din trecut care demonstrau fără echivoc faptul că șefi cu sprijin politic pedepseau polițiștii care își făceau datoria, și care nu au suportat niciun fel de consecințe, în continuare la nivelul acestui inspectorat de poliție se promovează pilele, combinațiile și polițiștii care au în agenda telefonului numerele de telefon ale oamenilor politici potriviți. Drept dovadă este și cazul poziției de șef birou din cadrul ultimei structuri de „pregătire profesională” constituită la nivelul Poliției Române, mai dezvaluie sursa citata.
Biroul de pregătire profesională se presupune că trebuia să fie o structură de elită în care specialiști în domeniul tragerii, pregătirii tactice, pregătirii sportive și a pregătirii profesionale, să se asigure de îmbunătățirea constantă a nivelului de pregătire al polițiștilor. La Caraș Severin însă, a fost considerată doar o ocazie de a mai „împuternici/desemnat” un acolit pe o funcție de conducere și de a-l recompensa cu o majorare de lucrări de excepție.
Iar pentru corecta informare, vă prezentăm parcursul cms. șef Mititelu Daniel, care a candidat singur pentru poziția de șef birou, și a ieșit pe locul 2, fiind notat cu 4, cu toate că tot el exercita funcția din 2021, sub diferite forme. Concursul a avut loc la nivelul IGPR iar ca urmare a temerilor enunțate de colegii din cadrul IPJ Caraș Severin, Sindicatul Europol a desemnat un reprezentant care să asiste, în calitate de observator, la concurs.

În anul 2021, cms. șef Mititelu Daniel este împuternicit de fostul împuternicit inspector șef Terciu Ciprian – Ioan succesiv, timp de 12 luni pe această funcție. Cu toate că din 2016 s-a modificat Legea 360/2002 Statutul polițistului tocmai pentru a opri politizarea excesivă a sistemului de poliție, prin limitarea perioadei de împuternicire la 6 luni și obligarea la organizarea concursului, art. 27^16, avem mii de acte materiale de abuz în serviciu săvârșite, fără ca cineva să le cerceteze, deși noi le sesizăm constant.
După această perioadă de 12 luni, surprinderea noastră este legată de faptul că nici nu se organizează concurs, dar nici nu este împuternicit un alt ofițer dintre cei 4 care îndeplineau condițiile legale pentru exercitarea funcției din cadrul structurii. Conducerea inspectoratului îl „desemnează” la conducerea biroului pe același ofițer, folosindu-se de interpretarea unei prevederi care stabilește această posibilitate doar în cazuri „temeinic justificate” (de ex. nu mai aveau niciun alt ofițer care putea fi împuternicit) și pe o perioadă scurtă de timp (în cazul de față fiind vorba de peste 1 an).
Mai interesant este că pe perioada desemnării, cms. șef Mititelu Daniel este „premiat” cu majorare de lucrări de excepție de 50%, avansat înainte de termen și apreciat de conducere pentru „aportul” său profesional în pregătirea polițiștilor din cadrul IPJ Caraș Severin. Mai mult, la ultima nominalizare în urma căreia i s-a acordat majorarea procentuală, reprezentanții organizației noastre au sesizat conducerea Poliției Române despre faptul că pretextul invocat pentru acordarea acestei recompense financiare este reprezentant de faptul că ofițerul fiind „desemnat” la conducerea biroului și nu „împuternicit” nu poate primi indemnizație de conducere și pe cale de consecință trebuie să existe o „compensare”. Din păcate, această fundamentare nu se regăsește printre criteriile prevăzute de Ordinul MAI S7/2018, dar ca de obicei, conducerea Poliției Române nu are o problemă cu astfel de abuzuri de putere, dimpotrivă, le încurajează.
Confirmarea favorizării cms. șef Mititelu Daniel, dincolo de menținerea peste limitele legale în funcția de șef, este și faptul că a fost singurul înscris la acest concurs. Atunci când la nivelul unui inspectorat, un astfel de ofițer este favorizat „pe față”, evident că se transmite un mesaj subliminal celorlalți posibil pretendenți care ar dori să participe la concurs, iar rezultatul este vizibil, a fost singurul înscris.
Revenind la interviul susținut de comisarul șef Mititelu Daniel în data de 10.04.2024 este de “apreciat” faptul deși de mai bine de doi ani instruiește polițiștii din cadrul IPJ Caraș-Severin, in domeniul tragerii cu armamentul din dotare, având unul din subiecte uzul de armă, nu a fost în stare să răspundă corect. Și astfel întrebăm, cu îngrijorare, cum poate învăța alți polițiști condițiile în care pot face uz de armă când nici măcar el nu cunoaște noțiunile legislative și procedurale elementare? Asta să nu mai vorbim despre regulile tactice cu privire la legitimarea persoanelor pe care orice agent de poliție le cunoaște, nu mai vorbim despre un comisar șef. Dar pentru a vă lăsa să apreciați prin prisma propriei judecăți, mai jos reproducem subiectele primite la interviul structurat pe subiecte profesionale:
Noțiunile managementului. Planificarea permanentă și ocazională;
Conducere în regim prioritar sau defensiv la personal cu mașini civile;
Tentativa la infracțiune;
Speță practică din care să rezulte explicarea următoarelor noțiuni:
reguli tactice în cazul legitimării unui grup de persoane;
uzul de armă;
Cum se realizează evaluarea profesională a polițiștilor.

Cireașa de pe tort este reprezentată de faptul că domnul cms. șef Mititelu Daniel se află în continuare „desemnat” la conducerea Biroului de Pregătire Profesională, fără ca cineva din conducerea IPJ Caraș Severin să i se pară cel puțin imoral, dacă nu ilegal, ca un ofițer care nu are cunoștințele de bază în formarea profesională a polițiștilor să continue să coordoneze și să evalueze polițiști. Într-o ultima încercare de a sensibiliza conducerea Poliției Române, am transmis o solicitare în acest sens, de a-i înceta această calitate de „desemnat” a ofițerului de nota 4,09, mai dezvaluie sursa citata.
Pensionarii militari, foste cadre militare, au sanse in perioada asta, sa dezghete, insa doar pentru ei, actualizarea „soldei de grad”, prin legea ( proiectul) de aprobare a OUG 28/2024 care modifica la randul ei, legea privind statutul cadrelor militare, dezvaluie Emil Pascut de la sindicatul Diamantul.
Bineinteles, pensionarii militari, fosti politisti, spera sa li se aplice si lor. In stadiul asta, pe ce avem in proiectul de lege, nicio sansa. Ar fi superb, dar nu se poate!
Nu se poate rezolva pentru toti ( cadre militare si politisti) prin proiectul respectiv, pentru ca avem de a face cu modificari la legea 80/1995 si nu e firesc sa bagi in legea de statut militar ( care reglementeaza regimul militar, nu regimul politistilor), modificari care privesc cealalta categorie de pensionari militari, a fostilor politisti si care au salariu de grad, nu solda de grad.
Aici este o zona in care asociatiile si sindicatele care au membri cotizanti pensionari din categoria fostilor politisti, dar si fostii politisti intrati in politica dupa pensionare, au interes si spatiu de actiune.
Daca se rezolva pozitiv pentru pensionarii foste cadre militare, apare o oportunitate pentru realizarea de demersuri si obtinerea de modificari similare si in ceea ce priveste tabara pensionarilor fosti politisti.
Intrebarea este daca sunt sau nu pe fir, aceste organizatii care au legitimitate sa apere si interesele pensionarilor politisti (care le sprijina prin cotizatii). Sau daca sunt pe fir, politicienii fosti politisti.
Pensionarii politisti, stiti unde cotizati. Ca sfat, alertati-va liderii si cereti-le sa actioneze, sa miste si ei! (au membri pensionari SCMD, SNPPC, PROLEX, EUROPOL, CNP, ANCMRR, etc, etc.) SPRD deocamdata nu are membri pensionari.
Exista de multi ani, o asociatie cu un nume super lung, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR), plina de generali si chestori sefi de filiale si unde cica ministrul de interne ar fi chiar presedintele lor onorific.
Eu nu stiu ce fac oamenii astia si as fi curios sa aflu. Mie imi par mai discreti ca pestii. CNP e deja fanfara pe langa ei, mai precizeaza Emil Pascut.
De ce se pot întâmpla astfel de fapte?
Este simplu, autorii morali ai infracționalității stradale de acest gen ar putea fi considerați parlamentarii României care au modificat legislația, dezincriminând portul de arme albe în spațiile publice.
Ca urmare a unei astfel de decizii, orice dezaxat se poate plimba pe drumurile publice cu un cuțit sau macetǎ asupra sa fără ca polițiștii să poată dispune vreo măsură împotriva acestuia.
În prezent, portul cuțitului, pumnalului, boxului sau alte asemenea obiecte anume confecționate pentru înțepare, tăiere sau lovire este incriminat doar dacă autorul este depistat la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în localuri publice(restaurante/terase, instituții publice, mijloace de transport în comun).
Pentru fapta comisă, individul riscă un dosar penal pentru infracțiunea de distrugere prevazută de art. 253 din Codul Penal pentru care legiuitorul a prevăzut pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, context în care nu poate fi dispusă măsura arestării preventive.
Dacă bărbatul în cauză ar fi distrus, spre exemplu, 10 mașini de poliție sau alte 10 autoturisme aparținând cetățenilor de bună-credință, consecințele faptelor acestuia ar fi fost aceleași – cercetare în stare de libertate, continuând astfel să reprezinte un pericol public, mai precizeaza cei de la Europol.
Sunt IPJ-uri care au inteles ca ordinul MAI 62/2018 trebuie pus in executare, inclusiv pentru sefii de post, indiferent de prostiile scrise de DOP in fisa cadru a sefilor de post, dezvaluie Emil Pascut de la sindicatul Diamantul. Si au trecut deja sa modifice fisele de post pentru orice functie de sef, acolo unde s-a omis in trecut.
E clar pentru oricine cu doi neuroni functionali ca ordinul ministrului bate fisa cadru de la DOP.
DOP, in piramida structurii ministerului, sunt niste nimeni (comparativ cu ministrul MAI), a cinspea roata la caruta IGPR, nici macar a aparatului central.
Ei sunt deja in culpa si trebuie sanctionati disciplinar. E problema celor care le sunt sefi (Despescu, Benone, Miritescu) sa ii invete pe cei de la DOP, respectul pentru ordinele ministrului si pentru carte.
Pe langa destepti, tot la ipjuri, sunt altii inca grei de cap, care procesează mai greu, care socotesc pe degete, cu abacul, care refuza sa inteleaga un lucru simplu.
Ordinul MAI 62/2018 reglementeaza atributii, ordinul S/7/2018 reglementeaza altele ( drepturi salariale).
Voi, sefii de ipjuri, inclusiv sefii de personal, trebuie sa va asigurati ca art.26 din OMAI 62/2018, este pus in executare perfect. Ca altfel sunteti in abatere.
Discutia pe dreptul la majorarea anticoruptie este una separata, care nu va priveste pe voi si nici nu reprezinta obiectul ordinului 62/2018.
Pe acordarea majorarii de 12,5%, vor aparea procese si acolo se va transa aspectul litigios al dreptului la majorare. E o alta treaba.
Deci acolo, pe patratica voastra, aveti obligatia sa bagati inclusiv in fisele de post ale agentilor sefi de post, atributii anti-coruptie. De buna voie. Ca asa zice ordinul ministrului pe care aveti obligatie sa il executati inca din 2018.
Va spun cinstit, e nevoie sa faceti asta ( sa nu uitam totusi ca sunteti obligati legal sa o faceti) ca sa mearga mai usor, la instanta, procesele reclamantilor. Deci macar asa puteti sa va reparati o parte din vina, mai precizeaza Emil Pascut.
Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații – Secția Anticorupție
Breaking News/Dupa ce a fost bătut cu simț de răspundere, coruptul putinist „Capitan la 15 ani”, a stabilit un nou record mondial la…fuga Administrația Națională a Penitenciarelor contabilizează, controlează, sancționează și pe alocuri delirează ! Avem și noi Mafie?/Fost