Seceta: Un coșmar pentru fermierii români
Într-o țară cu o suprafață arabilă de 9 milioane de hectare, doar 1,6 milioane de hectare au fost pregătite pentru irigat în acest an. Aceasta înseamnă că mai puțin de 20% din terenurile agricole ale României beneficiază de irigații. În acest context, seceta devine un coșmar pentru fermieri, care se confruntă cu pierderi semnificative.
Un sistem de irigații deficitar
În ciuda contractelor cu statul pentru aprovizionarea cu apă, fermierii se confruntă cu probleme majore. În Ialomița, de exemplu, canalele de irigat au fost aproape uscate timp de două săptămâni. Fermierul Cristian Moroianu, care a investit peste 200.000 de euro în echipamentul de irigat, a fost lăsat fără apă pentru irigații. „Noi trebuia să dăm în fiecare săptămână câte 40l de apă pe metru pătrat. Nu am reușit să dăm decât primele patru, primele patru udări, după care nu am mai avut niciun pic de apă pe pe canal”, a declarat acesta.
Impactul secetei asupra culturilor
Seceta a avut un impact devastator asupra culturilor. În lipsa apei, 80% din culturile de porumb și floarea soarelui au fost afectate, iar recolta din acest an se preconizează a fi de 10 ori mai mică față de anii precedenți. „Acesta este porumbul de anul acesta care are o lungime de până în 18cm. După cum se poate observa, el nu a legat decât pe jumătate în mod normal într-un an normal și bineînțeles pentru cultura de porumb de irigat, porumbul ar fi trebuit să fie cel puțin dublu”, a explicat Cristian Moroianu.
Seceta: O problemă la nivel național
Seceta nu afectează doar fermierii din Ialomița. Peste 40 de mii de hectare din Ialomița și Brăila au fost afectate de secetă pentru că nu au primit suficientă apă. În Lunca Prutului din județul Vaslui, sute de fermieri au culturile distruse în totalitate, iar pentru mulți falimentul bate la ușă. „Deci am 30 și ceva de ani de agricultură și nu ne-am confruntat cu așa ceva. Cam din 2000 de când profesez aici, nivelul pânzei freatice a scăzut cam 3 metri”, a declarat Viorel Luncanu, fermier Fălciu.
Viitorul irigațiilor în România
În ciuda situației actuale, autoritățile dau asigurări că până în 2027 se vor iriga 2,2 milioane de hectare după ce se vor face investiții europene. Însă, până atunci, fermierii români vor trebui să facă față provocărilor aduse de secetă și de un sistem de irigații deficitar.
Sursa: Antena 3