Politica

România este un aliat indispensabil al Americii.

Romania este un aliat indispensabil al Americii

De la „Vin americanii!” la „Sunt aici americanii!”

Într-o lume în care geopolitica se schimbă cu o viteză amețitoare, România a devenit un aliat indispensabil pentru Statele Unite în Europa de Est, potrivit profesorului de Științe Politice și director de Studii Europene la Universitatea din Pittsburgh, Ronald H. Linden. Într-un articol de opinie publicat în The Hill, Linden subliniază importanța strategică a bazei NATO de la Mihail Kogălniceanu, din Constanța, care va găzdui peste 10.000 de militari și pe familiile acestora, după finalizarea lucrărilor de modernizare.

Un aliat de încredere într-o lume incertă

În ciuda scepticismului inițial cu privire la capacitatea României de a fi un aliat democratic de încredere, țara noastră a demonstrat că poate fi un partener valoros în lupta împotriva terorismului. În plus, poziția sa geografică, la Marea Neagră, a crescut dramatic valoarea strategică a României, mai ales după atacurile de la 11 septembrie, când viziunea strategică a Americii s-a mutat către Orientul Mijlociu și sud-vestul Asiei.

Un scut împotriva influenței rusești

În contextul în care Rusia a început să ia măsuri concrete pentru a bloca influența occidentală în creștere în vecinătatea sa, România a devenit un scut împotriva acestei influențe. În plus, România a contribuit timpuriu și substanțial la forțele multinaționale din Afganistan, acolo unde și-a transportat și trupe proprii. Aderarea la NATO a urmat în martie 2004.

Un vecin în război

În 2022, invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a adus cu sine un set complex de pericole pentru România. La nord, România are acum o graniță de 330 de mile cu o țară aflată sub ocupație și în război. În plus, Rusia încearcă să obstrucționeze exporturile ucrainene, ceea ce a atras în mod periculos atenția asupra regiunilor de est și centrală ale Ucrainei, care se învecinează cu Marea Neagră și Delta Dunării.

România, un aliat ferm al Ucrainei

În ciuda complicațiilor care apar în acest context, România ajută Ucraina din punct de vedere economic. Distrugerea porturilor și amenințările la adresa transportului comercial au făcut ca Ucraina să apeleze la România pentru ca porturile sale de la Marea Neagră și Dunăre să fie folosite pentru exportul cerealelor, lucru care i-a pus în pericol pe locuitorii României, deoarece bombele rusești cad chiar peste graniță.

Un vecin dominat de Rusia?

Probabil cel mai mare pericol pentru România este perspectiva unui al doilea Belarus, adică a unui vecin dominat de Rusia, în Moldova. În acest context, strigătul anticomuniștilor din România imediat după Al Doilea Război Mondial, „Vin americanii!”, capătă o nouă semnificație. Astăzi, nepoții celor care au strigat acel slogan îi pot vedea pe drum în Constanța – alături de schimbările geopolitice pe care le reprezintă.

Sursa: Antena3