Supermarketurile vând nectarine toxice: 24 de kilograme retrase de pe piață
Într-un lanț de supermarketuri, 24 de kilograme de nectarine au fost retrase de la vânzare. Motivul? Analizele au relevat valori de pesticide peste limita admisă. Alexandru Cârc, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, a oferit explicații despre riscurile potențiale dacă aceste fructe au fost deja vândute și consumate.
ANPC intervine: fructe din Turcia, periculoase pentru consumatori
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare fructe din Turcia, mai exact „nectarine cu pulpă galbenă”. Cauza? Depăşirea nivelului de pesticide, în special a substanţei Imidacloprid, potrivit unui comunicat al ANPC.
Inspectorii ANPC au prelevat probe de fructe și legume din import
În urma extinderii verificărilor desfăşurate la nivel naţional, la marile lanţuri de retail, inspectorii ANPC au prelevat probe de fructe și legume din import. Scopul? Analizarea la laborator a nivelului de substanţe pe care acestea le pot conţine și care pot fi dăunătoare consumatorilor.
Nectarinele cu pulpă galbenă, comercializate de lanțul de magazine Penny
Produsul denumit „nectarine cu pulpă galbenă”, importat din Turcia, a fost comercializat de lanțul de magazine Penny. „Am lucrat mai multe probe. Aceasta a fost o probă ale cărei limite legale pentru Imidacloprid au fost depășite. Din punct de vedere al toxicității la acest nivel, consumul normal de nectarine nu transformă nectarina într-un produs toxic. Dacă mâncăm o nectarină, două, un kilogram de nectarine pe săptămână nu o să avem probleme toxicologice”, a declarat Alexandru Cârc.
Risc toxicologic la consumul excesiv de nectarine
Dacă consumăm cantități, să spunem, deosebite, cantități mai mari din acest produs, poate 2 kg/zi în fiecare zi există un risc toxicologic. „Există niște analize de risc pe care și noi și cei de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară le putem face. Sunt analize de risc făcute în baza unor calcule, să spunem, europene, introducând valoarea obținută în acea analiză de risc. Produsul nu a reprezentat un risc major. Asta nu înseamnă că produsul trebuie consumat, nu înseamnă că produsul trebuie lăsat pe piață”, a adăugat Alexandru Cârc.
Sursa: Antena 3