Prințul Fugar și Complotul de 145 de Milioane de Euro: O Saga de Corupție și Nepotism Regal
Într-o după-amiază de aprilie, patru ofițeri de poliție în civil au pătruns în resortul de lux Westin Dragonara din Malta, cu scopul de a aresta un oaspete de seamă. Prințul Paul al României, un personaj controversat și autointitulat prinț, se cazase la hotelul de cinci stele cu plajă privată, unde o cameră costă aproximativ 5.000 de euro pe noapte. Acesta a fost începutul unui nou capitol într-o saga juridică întinsă pe decenii și mai multe țări europene, cu Paul în centrul său, căutat pe tot continentul pentru rolul său într-un plan de revendicare ilegală a pământurilor regale care au aparținut strămoșului său.
Un Complot Internațional de Corupție și Fraudă
În centrul acestei povești se află un complot complex care implică un magnat israelian al diamantelor, fostul șef de cabinet al unui prim-ministru român care a fost închis cândva pentru corupție și mai mulți birocrați care au luat mită. În ciuda deciziilor instanțelor portugheze și franceze din anii 1950 și 1960, prin care tatăl său a fost recunoscut ca fiu legitim al regelui Carol al II-lea, și a deciziei unei instanțe românești care a confirmat descendența regală a prințului Paul în 2012, titlul său nu a fost niciodată recunoscut în țară.
Un Plan de Revendicare Ilegală a Pământurilor Regale
În 2006, Remus Truică, cândva șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase, i-a propus lui Paul o afacere. Firma sa, Reciplia SRL, ar putea ajuta la recuperarea terenurilor ancestrale disputate de Paul — Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, în numele său, iar acesta urma să încaseze un avans în valoare de patru milioane de euro, în cazul în care ceda între 50-80% din proprietăți către compania cu pricina. Aceste terenuri valorau, în total, 145 de milioane de euro, conform autorităților.
Un Complot Internațional cu Consecințe Grave
În cele din urmă, lista persoanelor condamnate în complot este una foarte lungă. Îl include pe Paul, Truică, miliardarul israelian Steinmetz; și o grămadă de oficiali locali care au acceptat mită în schimbul transferului a zeci de hectare de teren deținute de stat. Toți, a decis cea mai înaltă instanță a României, au fost implicați în diferite moduri într-o schemă sofisticată de a escroca țara de pământul deținut cândva de regele său. În total, 19 persoane au fost condamnate la închisoare.
În Căutarea Justiției: Prințul Fugar și Mandatul European de Arestare
În cele din urmă, poliția l-a ajuns din urmă pe Paul — nu în Portugalia, ci în Franța natală, oprindu-l pe o stradă din Paris în iunie 2022. Autoritățile române au emis un mandat european de arestare, ceea ce înseamnă că ar putea fi reținut oriunde în UE și extrădat. Cu o condamnare în România și un mandat european de arestare, Paul poate fi arestat în continuare în 25 de țări membre UE. După decizia malteză, ministrul justiției Alina Gorghiu a promis că va continua să încerce să îl aducă pe fugarul Paul al României în țară.