Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, se joacă cu speranțele românilor privind aderarea la spațiul Schengen
Într-o recentă declarație, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a lansat o serie de afirmații optimiste, dar vagi, despre posibilitatea ca România să adere la spațiul Schengen terestru. Predoiu susține că țara noastră este mai bine pregătită decât multe state din interiorul acestui spațiu să aplice codurile, metodele, aplicațiile și sistemele Schengen terestre. Dar cât de realistă este această afirmație?
Un efort colectiv sau un joc de cuvinte?
Predoiu insistă că pentru aderarea la Schengen lucrează mai multe instituții, interne și externe, guvernul, președinția, fiecare pe zona lui de competență. Însă, în ciuda acestui efort colectiv, aderarea la Schengen rămâne un obiectiv îndepărtat. Într-adevăr, Predoiu afirmă că aceste instituții ale statului român care lucrează pentru Schengen sunt credibile, dar nu oferă dovezi concrete care să susțină această afirmație.
Un jucător de rezervă în jocul Schengen
Ministrul face o comparație interesantă între România și un jucător de fotbal de pe margine, care, odată introdus în teren, poate să marcheze două-trei goluri. Însă, această analogie ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. De ce România este încă pe margine? Ce anume ne împiedică să intrăm în joc? Și mai important, când vom fi, în sfârșit, introduși în teren?
Decizia politică: un obstacol sau o scuză?
Predoiu recunoaște că decizia de aderare la Schengen este una politică, dar nu explică de ce acest lucru reprezintă un obstacol pentru România. În schimb, insistă că datoria instituțiilor românești este să facă posibilă această decizie, oferind toate argumentele pentru. Însă, fără a oferi detalii concrete despre aceste argumente, afirmațiile sale rămân doar promisiuni vagi.
Protecția împotriva migrației ilegale: o prioritate sau un pretext?
Predoiu afirmă că pentru România, migrația este importantă, nu doar din perspectiva Schengen, ci pentru că vrem să ne protejăm țara și vrem ca cetățenii români să trăiască într-o țară sigură din punct de vedere al migrației ilegale. Însă, această afirmație pare mai degrabă un pretext pentru a justifica întârzierea aderării la Schengen, decât o preocupare reală pentru siguranța cetățenilor români.
Un statut cvasi-egal în Schengen: o iluzie sau o realitate?
În final, Predoiu afirmă că faptul că suntem membrii Schengen ne dă un statut cvasi-egal cu ceilalți. Însă, această afirmație pare mai degrabă o iluzie, având în vedere că România încă nu a aderat la spațiul Schengen terestru. În concluzie, declarațiile ministrului Predoiu ridică mai multe întrebări decât răspunsuri și lasă loc pentru mult scepticism și incertitudine.
Sursa: Antena 3