Diverse

Pietonii se aruncă intenționat în fața mașinilor.

Pietonii se arunca intentionat in fata masinilor

Șantajul în trafic: O metodă de a face bani ușor, reinventată

Șantajul în trafic, o metodă de a face bani ușor, pare să fie în plină renaștere în România. În ultima săptămână, au fost raportate două cazuri în care persoane s-au aruncat intenționat în fața mașinilor, pentru a cere apoi sume de bani șoferilor, amenințând cu implicarea poliției. Această metodă, populară acum un deceniu, pare să fi revenit în repertoriul infractorilor.

Șoferii, victime ale unui șantaj bine orchestrat

În ambele cazuri, modul de operare a fost similar. Indivizii așteaptă pe marginea drumului până când găsesc victima perfectă, un șofer neatent. În momentul potrivit, aceștia sar în fața mașinii și, când șoferul coboară din vehicul, se prefac grav răniți. Apoi, cer o sumă de bani în schimbul promisiunii că nu vor implica poliția. Fără o cameră de supraveghere sau una pe bordul mașinii care să surprindă momentul în care o persoană apelează la un astfel de tertip pentru a provoca un accident, unui șofer îi este foarte greu să demonstreze în fața anchetatorilor că a fost victima unei escrocherii.

Șoferii, prizonieri ai fricii

De teama că nu vor putea proba escrocheria, mulți șoferi cad pradă șantajului. Bogdan Opriu, comisar șef al Direcției Rutiere, recomandă celor implicați să sune la 112 pentru a anunța evenimentul. Poliția se va deplasa imediat pentru a soluționa situația. Sub nicio formă, șoferii nu ar trebui să cadă în plasa acestor persoane care încearcă o formă de șantaj.

Tehnologia, aliatul șoferilor

Deși această metodă de șantaj nu este nouă, tehnologia a evoluat semnificativ în ultimii 10-15 ani. Camerele de bord și camerele de supraveghere stradale sunt acum comune în toată țara, oferind șoferilor un mijloc de a se apăra. Liviu Cristescu, avocat, susține că camera montată pe bordul mașinii este o soluție salvatoare într-o astfel de situație. Imaginile capturate în acest mod pot fi folosite ca probe și sunt, de altfel, cele mai bune dovezi, pentru că sunt absolut obiective.

Camerele de supraveghere stradale, un instrument util

Camerele de supraveghere stradale, fie că sunt ale administrației locale sau ale unor societăți private, pot fi folosite ca probe. În cazul în care vă aflați într-o astfel de situație, după momentul accidentului, puteți filma cu telefonul mobil momentul în care vi se cer sume de bani de către infractori.

Sursa: Antena 3