Diverse

Peste 3,8 milioane de pensii cresc lunar.

Peste 38 milioane de pensii cresc lunar

Recalcularea pensiilor: O operațiune de succes sau un joc de numere?

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat cu mândrie finalizarea recalculării pensiilor din sistemul public, prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice. În mod surprinzător, procesul a fost finalizat la timp, o raritate în contextul birocrației românești. În urma acestei recalculări, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o creștere a pensiei începând din această lună. Dar ce înseamnă această creștere în realitate? Să analizăm.

Creșterea pensiilor: O realitate sau o iluzie?

Conform Ministerului Muncii, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creștere fiind de 26,65%. Această creștere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulți dintre pensionari în acest an. Însă, este important să ne întrebăm: această creștere este reală sau doar o iluzie creată de manipularea numerelor?

Recalcularea pensiilor: Un proces transparent sau o manevră obscură?

Ministerul Muncii subliniază că nicio pensie nu scade. Însă, dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât pensia din luna august 2024, se menține cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată. În plus, pentru cei care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceștia vor continua să primească suma de 1.281 de lei. Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate. Dar cât de transparent și echitabil a fost acest proces de recalculare?

Scopul Legii 360/2023: Sustenabilitate sau instabilitate?

Potrivit Ministerului Muncii, scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate și predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii. Însă, este acest sistem cu adevărat sustenabil? Sau este doar o altă promisiune deșartă a guvernului?

Ministrul Muncii și declarațiile sale controversate

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat sâmbătă că cea mai mare pensie în România e de 100.000 de lei lunar, aproximativ 20.000 de euro. O astfel de sumă este cu adevărat justificată? Sau este doar un exemplu de inegalitatea profundă din sistemul de pensii românesc?

Sursa: Antena 3