Spitalul nr. 2 din Vaslui: Construcția pe un cimitir antic?
În ultimele patru luni, în timpul lucrărilor de pregătire pentru construcția Spitalului nr. 2 din Vaslui, au fost scoase la lumină peste 260 de schelete umane. Descoperirea a avut loc în timpul descărcării arheologice a zonei, un proces necesar înainte de începerea oricărei construcții majore.
Un cimitir uitat de timp
Investigațiile arheologice au început în aprilie, când primele 13 schelete umane, 12 adulți și un copil, au fost descoperite în timpul lucrărilor de construcție. Lucrările au fost imediat oprite, iar specialiștii Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui au fost chemați să investigheze. Inițial, nu existau indicii care să sugereze că este vorba despre o groapă comună, ci mai degrabă despre un cimitir vechi.
Descoperirea continuă
În urma săpăturilor ulterioare, numărul scheletelor a crescut până la 270. Acestea au fost prelevate, etichetate și trimise la Iași pentru analize suplimentare. Conform declarațiilor Ramonei Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, este vorba despre un cimitir antic cu mai multe nivele de înhumare.
Obiecte istorice descoperite
Pe lângă schelete, au fost descoperite și o serie de obiecte istorice. Acestea vor fi prezentate în cadrul Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”, care va avea loc în septembrie. Între timp, lucrările la Spitalul nr. 2 din Vaslui au fost reluate.
În ciuda descoperirii, nu există nicio indicație că construcția spitalului va fi afectată. În schimb, această descoperire oferă o oportunitate unică pentru cercetători de a învăța mai multe despre istoria și cultura regiunii.
Sursa: Antena 3