Când apărătorii dreptății devin instrumentele nedreptății
Scandalul de corupție care îi are în centru pe avocații Matea Daniela, Moș Bogdan și Tomele Sorin ne oferă o ocazie dureroasă, dar necesară, de a contempla fragilitatea eticii umane și ușurința cu care idealurile nobile pot fi pervertite de patimi meschine. E un moment de cotitură care ne obligă să ne întrebăm nu doar cum a fost posibil, ci și ce spune asta despre natura umană și despre sistemele pe care le-am creat.
Privind dincolo de faptele concrete – acuzațiile de trădare a clienților, fabricarea de probe false, fraternizarea cu procurorii corupți – putem desluși niște adevăruri tulburătoare despre conditia umană. Avem în față exemplul unor oameni care și-au dedicat viața unui ideal nobil, acela de a apăra dreptatea și de a proteja pe cei slabi, dar care, undeva pe drum, au sucombat tentațiilor meschine ale puterii, banilor și vanității. E o tragedie veche de când lumea, dar care ne șochează de fiecare dată când o vedem la cei chemați să fie „gardieni ai legii”.
Dar poate că și mai tulburătoare sunt întrebările pe care le ridică acest caz despre sistemul în care trăim și valorile pe care le promovăm. Cum e posibil ca avocați corupți să acționeze nestingheriți ani de zile, fără ca nimeni să tragă semnale de alarmă? Ce fel de cultură profesională și ce valori morale am cultivat dacă tocmai în „templul justiției” se petrec astfel de abuzuri? Și, mai ales, cum putem construi o societate în care Dreptul să nu fie o simplă mască pentru privilegii și interese meschine?
Poate că răspunsul stă în cultivarea unei etici a virtuții, care să meargă dincolo de simple reguli și interdicții formale. Avem nevoie de avocați și magistrați care să își exercite profesia nu doar ca pe un simplu job, ci ca pe o vocație, punând mai presus de orice Adevărul și Dreptatea. Avem nevoie de o cultură profesională în care integritatea și empatia să fie la fel de importante ca erudiția și eloquența. Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de curajul de a privi în noi înșine și de a ne confrunta propriile slăbiciuni și tentații.
Cazul Matea-Moș-Tomele ne arată că sub toga avocatului sau a judecătorului se ascund, în final, tot oameni, cu luminile și umbrele lor. Depinde de fiecare dintre noi, ca indivizi și ca societate, să facem ca lumina să învingă întunericul. Iar asta începe cu o privire onestă în oglinda propriului suflet.
Sursa: https://www.ancheteonline.ro/2022/07/cazul-minorilor-maltratati-fabrica-de-dosare-penale-de-la-orad/
Citeste si