Aceste unităţi, cunoscute sub numele de Departamentele Forţelor Armate Populare, sunt compuse din civili care îşi păstrează locurile de muncă obişnuite. Ele acţionează ca o forţă de rezervă şi auxiliară pentru armata chineză, cea mai mare din lume, şi sunt disponibile pentru misiuni care variază de la răspunsul la dezastre naturale şi ajutor pentru menţinerea „ordinii sociale” până la furnizarea de sprijin în timp de război.
Forţele, care în prezent nu operează în afara Chinei, au mai multe în comun cu Garda Naţională americană decât cu mişcarea de miliţie, care se referă la organizaţiile paramilitare private care au de obicei un accent politic de dreapta.
Înfiinţarea brigăzilor corporatiste evidenţiază preocupările tot mai mari ale Beijingului cu privire la un potenţial conflict în străinătate, precum şi la neliniştea socială de acasă, pe măsură ce economia se poticneşte, spun analiştii.
Renaşterea este văzută, de asemenea, ca un răspuns la pandemie şi ca parte a eforturilor liderului chinez Xi Jinping de a întări controlul Partidului Comunist asupra societăţii, inclusiv asupra sectorului corporatist.
„Miliţiile corporatiste sub conducere militară ar putea ajuta Partidul Comunist să reprime mai eficient incidentele de nelinişte socială, cum ar fi protestele consumatorilor şi grevele angajaţilor”, a spus el.
Economia chineză a înregistrat o creştere de 5,2% în 2023, uşor mai bună decât ţinta oficială pe care Beijingul a stabilit-o, dar ţara se confruntă cu o multitudine de provocări, inclusiv o scădere record a pieţei imobiliare, creşterea şomajului în rândul tinerilor, presiunea deflaţionistă, creşterea numărului de insolvenţe corporative şi creşterea stresului financiar la nivelul guvernelor locale.
Protestele par să se extindă pe măsură ce creşte frustrarea. Numărul de greve şi demonstraţii ale muncitorilor a crescut la 1.794 în 2023, mai mult decât dublu faţă de 2022, când au fost înregistrate 830 de cazuri, potrivit datelor de la China Labour Bulletin, o organizaţie non-profit cu sediul în Hong Kong care monitorizează protestele muncitorilor.
Unitatea lui Yili se va afla sub conducerea directă a garnizoanei Armatei Populare de Eliberare (APL) din Mongolia interioară, zona în care se află sediul companiei, şi a comitetului Partidului Comunist al guvernului regional.
Aceasta a fost cea mai recentă dintr-o serie de miliţii înfiinţate de marile companii chineze în ultimul an.
Reînfiinţarea Departamentelor Forţelor Armate Populare este, de asemenea, legată de efortul mai amplu al lui Xi de a revizui armata chineză, a adăugat Heath. Liderul chinez nu a făcut un secret din obiectivul său de a „moderniza” APL şi de a o transforma într-o forţă de luptă de „clasă mondială”.
„Dacă din ce în ce mai mulţi cetăţeni devin membri ai miliţiei lor, se presupune că fervoarea lor naţionalistă va fi crescută”, a declarat Lam.
Sursa: CorectNews