Dezinformare rusă: Avioane NATO în Ucraina?
Într-o lume în care informația circulă cu o viteză amețitoare, este esențial să ne întrebăm: cât de mult din ceea ce citim este adevărat? În acest context, Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează cu privire la o nouă știre falsă lansată de Rusia, prin intermediul canalului pro-Kremlin Telegram/Rybar. Potrivit acestora, avioane F-16 transferate Ucrainei de către NATO au efectuat zboruri de probă în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați.
Realitatea: Avioanele F-16 sunt folosite pentru pregătirea piloților români
MApN contrazice aceste afirmații, precizând că aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16, inaugurat în luna noiembrie 2023. În prezent, la acest centru sunt instruiți doar piloți militari români, nu ucraineni.
Dezinformare repetată
Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. O informație falsă similară a fost combătută în ianuarie 2024 pe platforma InfoRadar a MApN.
Rolul României în contextul invaziei ruse în Ucraina
De la declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional.
Scopul Alianței Atlanticului de Nord
În acest context, MApN reamintește că scopul Alianței Atlanticului de Nord este să garanteze securitatea celor 32 de state membre NATO și a peste 1 miliard de cetățeni. Toate deciziile luate la nivelul Alianței au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.
În concluzie, este esențial să ne informăm din surse credibile și să fim sceptici în fața informațiilor care par a fi prea bune sau prea rele pentru a fi adevărate. Dezinformarea este o armă puternică în mâinile celor care doresc să manipuleze opinia publică, iar noi trebuie să fim pregătiți să o combatem.
Sursa: Antena3.ro