Politica

„Legea fugarilor” a fost adoptată: condamnații care nu se prezintă la Poliție vor fi considerați evadați

Legea fugarilor a fost adoptata condamnatii care nu se prezinta la Politie vor fi considerati evadati

„Legea fugarilor” – o schimbare legislativă controversată

Recent promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan, „Legea fugarilor” introduce o serie de măsuri drastice pentru persoanele condamnate definitiv care refuză să se prezinte la Poliție pentru executarea pedepselor. Această modificare a Codului penal redefinește conceptul de evadare, extinzându-l la situații care anterior nu erau considerate astfel. Astfel, neprezentarea în termen de șapte zile de la pronunțarea unei hotărâri definitive este acum echivalentă cu evadarea, atrăgând pedepse suplimentare.

Pedepse mai dure pentru evadare

Conform noilor reglementări, evadarea din starea legală de reținere sau deținere este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În cazurile în care evadarea implică violență sau utilizarea armelor, pedeapsa crește la 1-5 ani, alături de interzicerea unor drepturi. Mai mult, legea include și alte situații în categoria evadării, cum ar fi părăsirea neautorizată a locului de muncă din afara penitenciarului sau încălcarea condițiilor de arest la domiciliu.

Implicarea Curții Constituționale și controversele juridice

Adoptată de Camera Deputaților în noiembrie 2023, legea a fost contestată la Curtea Constituțională de către Înalta Curte de Casație și Justiție. După mai multe amânări, CCR a decis în octombrie 2024 că actul normativ este constituțional. Această decizie a generat dezbateri aprinse, atât în rândul experților juridici, cât și al opiniei publice, privind proporționalitatea măsurilor și respectarea drepturilor fundamentale.

Implicații și întrebări

„Legea fugarilor” ridică numeroase întrebări legate de aplicabilitatea și eficiența sa. Înăsprirea pedepselor pentru neprezentare ar putea descuraja tentativele de sustragere, dar există riscul ca măsurile să fie percepute ca excesive. De asemenea, rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile cazurile complexe, în care motivele neprezentării pot fi justificate sau ambigue.

Un pas înainte sau o măsură disproporționată?

Într-un context în care sistemul de justiție din România se confruntă cu numeroase provocări, această lege reprezintă o încercare de a consolida autoritatea statului. Totuși, rămâne de analizat dacă aceste măsuri vor avea efectul dorit sau dacă vor genera noi probleme juridice și sociale. Dezbaterea rămâne deschisă, iar impactul real al legii va fi evaluat în timp.

Sursa: www.antena3.ro/actualitate/legea-fugarilor-a-fost-promulgata-condamnatii-care-nu-se-prezinta-la-politie-vor-fi-considerati-evadati-739361.html