Premieră în România – DNA și DIICOT au declanșat, în această dimineață, o operațiune comună, de amploare, care vizează mafia gulerelor albe din traficul de migranți din România.
Sunt peste 70 de percheziții efectuate în special în vestul țării, dar și în București. În timp ce procurorii antimafia vizează firme care se ocupă de aducerea în țară de muncitori din afara spațiului UE, colegii lor îi vizează pe angajații Inspectoratului General pentru Imigrări, care primeau mită pentru a aproba permisele de muncă. Este o premieră națională această colaborare DNA-DIICOT, într-un dosar de trafic de persoane. Practic, din informațiile pe care le avem pe surse până în acest moment, procurorii antimafia și cei anticorupție au colaborat îndeaproape pentru a destructura una dintre cele mai mari grupări care făcea trafic de migranți, printr-o metodă foarte elaborată.
Potrivit anchetei, încă de acum doi ani, mai multe firme care se ocupau teoretic cu plasarea forței de muncă în România au adus muncitori din străinătate. Anchetatorii susțin că majoritatea dintre aceștia veneau din țări cu potențial terorist Pakistan și Bangladeș. Erau aduși în România pentru diverse posturi și aici interveneau cei de la Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), care aprobau cu foarte mare lejeritate, fără a verifica toate condițiile, dacă sunt îndeplinite condiţiile de muncă pentru acești așa zici muncitori.
Sunt implicați mai mulți ofițeri MAI care sunt coordonați de un fost angajat de la Interne care aducea migranți în România cu contracte fictive de muncă. Instituțiile vizate de percheziții sunt Inspectoratul General de Imigrări Arad și Inspectoratul General de Imigrări Caraș, ai căror angajați ar fi închis ochii la expirarea vizelor migranților pe care nu îi mai expulzau.
Reţea de firme româneşti, paravan pentru traficul de imigranţi cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări: „Din investigațiile efectuate a reieșit că, în cursul anului 2022 pe fondul apariției unui nou mod de operare vizând traficul de migranți (introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen), un suspect, fost angajat al MAI, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat prin intermediul a 7 societăți comerciale (din care cinci cu același domiciliu fiscal) la care au aderat și alte societăți comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt suspect (colonel în rezervă), care ulterior pensionării a dezvoltat o metodă de obținerea unor beneficii materiale substanțiale prin intermediul unei firme înființată în scopul recrutării forței de muncă din străinătate.
Activitatea infracțională s-a desfășurat pe șase paliere, respectiv unul format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora și care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste și actuale cadre ale M.A.I., un palier constituit din reprezentanții de drept și de fapt ai unor firme din județul Caraș-Severin racolate în același scop infracțional iar ultimele două paliere formate din alți membri ai grupului de crimă organizată, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietate lor ca locație pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalți ocupându-se de transportarea și transferarea migranților sosiți în România cu intenția de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE.