Pentru că balta Pasărea a ajuns canal de colectare a dejecțiilor, cetățenii din Tunari nu mai pot respira, efectiv, din cauza duhorilor pestilențiale care nu deranjează, însă, autoritățile. Exasparați, locuitorii zonei au lansat o petiție prin care cer Gărzii de Mediu, Apelor Române și ANIF să ia măsuri urgente, fiind vorba nu doar de confortul, ci mai ales de sănătatea oamenilor, și amenință cu plîngeri penale.
Mirosul degajat de Baltă este unul care a trecut de stadiul de disconfort. Cetățenii comunei Tunari sunt obligați să respire acest aer nerespirabil, se arată în petiția semnată deja de sute de oameni. Baltă Pasărea este efectiv un canal de colectare al dejecțiilor, nu mai crește și respiră nimic pe cursul ei. Nu mai există floră și faună. Poluare masivă care se duce pe toată salbă de lacuri în aval. Suntem foarte mulți care vom susține această campanie. Dorim să depunem plângere penală împotriva instituțiilor care ar trebui să controleze aceste lucruri dar nu o fac. Cerem deblocarea plângerii penale depuse la tribunalul Buftea de către Apele Române împotriva administrației locale Otopeni, care de patru ani bate pasul pe loc.
De ce este important?
Să urmărească și să verifice cine varsă în firul de apă al Bălții Pasărea diverse reziduuri (periodic Balta degajă mirosuri pestilențiale, de fecale și tot periodic, apă capătă o culoare tulbure aburie cu miros urat). Ulterior verificării să se ia măsurile necesare și nu neapărat doar amenzi – măsuri concrete de stopare a acestor deversări. Să se controleze stația de epurare de la Otopeni, care este mult subdimensionată pentru numărul locuitorilor arondați. Să se găsească o soluție viabilă pentru surplusul care îl deversează în diverse canale (să-l ducă cu vidanjele la stații care pot prelua până la mărirea capacității stației) mai cer locuitorii.
foto: Jurnal de Ilfov
Ministrul liberal Adrian Veștea a semnat 37 de noi contacte prin Programul ,,Anghel Saligny”, inițiat de PNL pentru modernizarea drumurilor, extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare:
,,Contractele semnate vor avea efecte semnificative și de durată pentru comunitățile locale. În acest sens, trebuie să privim înainte și să gândim politici, strategii, proiecte și programe pentru viitorul nostru și al generațiilor viitoare.”, a declarat Adrian Veștea, ministrul PNL al Dezvoltării.
Manifestarea este programată pentru miercuri, 21 februarie 2024, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului situat în Palatul Culturii Ploiești.
Programul va include proiecții video dedicate vieții și lucrărilor inventatorului, alături de prezentarea exponatelor din colecția „Justin Capră”.
Virgilius Justin Capră, născut pe 22 februarie 1933 în Măgureni, județul Prahova, a fost un profesor și inginer remarcabil, recunoscut pentru contribuțiile sale inovatoare în domeniul transportului aerian și terestru. A conceput peste 100 de prototipuri, inclusiv 14 aparate de zbor și diverse vehicule terestre ecologice, precum „Soleta” – cea mai mică mașină din lume, cvadriciclul „J400” și „Rucsacul zburător”. Justin Capră a decedat la vârsta de 82 de ani, lucrând până în ultimele momente la finalizarea unui triciclu.
Pe durata vieții sale, asociația care îi poartă numele a donat Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova nouă prototipuri de autovehicule terestre și colecția personală de medalii, brevete și trofee ale lui Capră.
Colecția „Justin Capră” este deschisă vizitatorilor, fiind accesibilă la sediul muzeului din Ploiești, Palatul Culturii, str. Erou Călin Cătălin nr. 1, pe baza unei programări prealabile.
Pentru cei interesați să participe la eveniment în format virtual, este disponibil link-ul de conectare:
https://meet.google.com/hqo-mkwd-pvf.
Marcel Boloș, ministrul finanțelor, a anunțat că IMM Plus este un program prin care firmele private românești vor putea avea acces la lichidități.
Avem, în acest moment, pe circuitul de avizare, un proiect de OUG care are în vedere instituirea schemei de ajutor de stat IMM Plus şi componentele acesteia IMM RomâniaPlus, Agro Plus, IMM Prod Plus, Construct Plus, Innovation Plus și Rural Plus.
Este o măsură prin care sprijinim accesul la lichidități a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mari a căror activitate economică a fost afectată de conflictul armat din Ucraina, dar ne vom concentra și pe încurajarea şi stimularea UAT-urilor care realizează proiecte de investiții în sectorulconstrucțiilor, a anunțat Boloș pe Facebook, după o discuție cu membri ai Consiliului Patronatelor Bancare.