Politica

Creșterea TVA va afecta afacerile din HoReCa în România

Cresterea TVA va afecta afacerile din HoReCa in Romania

Impactul creșterii TVA asupra industriei HoReCa din România

Recent, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila creștere a TVA-ului pentru sectorul HoReCa, de la 9% la 15%. Această modificare, chiar și una de 1%, ar putea avea consecințe devastatoare pentru afacerile mici și medii din domeniu.

Argumentele patronatelor din HoReCa

Reprezentanții FPIOR subliniază că o astfel de majorare ar putea duce la închiderea multor unități de alimentație publică și hoteluri, afectând grav activitatea celor care vor rămâne pe piață. Aceștia afirmă că, în cazul în care TVA-ul va fi majorat, antreprenorii vor fi nevoiți să reducă investițiile, să diminueze cheltuielile cu personalul sau chiar să crească prețurile pentru consumatori.

Declarațiile Corinei Martin

Corina Martin, președinta Asociației patronale Resto Constanța, a descris majorarea TVA-ului ca fiind o „lovitură devastatoare” pentru sector. Ea a evidențiat importanța turismului ca ambasador al imaginii României, menționând că țara nu reușește să atragă mai mult de 2,5 milioane de turiști străini pe an. Eliminarea tichetelor de vacanță ar putea agrava și mai mult situația, conducând la o pierdere semnificativă a turiștilor români.

Estimările lui Valentin Șoneriu

Valentin Șoneriu, președintele FPIOR, a estimat că 30% din industria HoReCa ar putea dispărea în urma majorării TVA-ului. Deși el speră că se va găsi o soluție de echilibru, el subliniază că o astfel de măsură ar putea transforma sectorul într-unul de tip „fast-food”, afectând autenticitatea și calitatea serviciilor oferite.

Studii de caz din alte țări

Un studiu realizat de FPIOR, intitulat „Fiscalitatea în ospitalitate 2025”, analizează efectele majorării TVA-ului în alte țări europene. De exemplu, în Grecia, o creștere a TVA-ului a dus la o evaziune fiscală crescută și la o scădere a vânzărilor. În Spania, o majorare de doar 2% a dus la pierderea a 55.000 de locuri de muncă în sectorul ospitalității.

Consecințele unei majorări a TVA-ului

Experții subliniază că majorările de TVA generează efecte negative asupra angajărilor, salariilor și competitivității regionale. În contrast, scăderile de TVA au demonstrat un impact pozitiv, generând locuri de muncă și creșteri ale veniturilor la bugetul de stat.

Îngrijorările industriei

Reprezentanții industriei HoReCa continuă să fie îngrijorați de zvonurile privind creșterea TVA-ului, chiar și după asigurările primite de la autorități. Aceștia avertizează că o astfel de măsură ar putea duce la falimente și la o întoarcere a sectorului în zona economiei informale, încurajând astfel concurența neloială și evaziunea fiscală.

Concluzie

Industria ospitalității din România se află într-un moment critic, iar deciziile politice cu privire la TVA vor avea un impact semnificativ asupra viitorului său. Într-un context economic deja fragil, majorarea TVA-ului ar putea fi catalizatorul unei crize profunde în sectorul HoReCa.

Sursa:

Sursa: www.antena3.ro/actualitate/orice-crestere-de-tva-va-inchide-multe-afaceri-din-industria-ospitalitatii-din-romania-avertizeaza-patronatele-din-horeca-749454.html