Stiri Internationale

Cerințe pentru a călători în SUA fără viză: Visa Waiver.

Cerinte pentru a calatori in SUA fara viza Visa Waiver

Programul Visa Waiver: O iluzie a libertății de călătorie?

Programul Visa Waiver (VWP) este prezentat ca o oportunitate de aur pentru cetățenii din țările incluse în program, oferindu-le posibilitatea de a călători în Statele Unite pentru turism sau afaceri, fără a fi nevoie de viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile. Dar oare este totul atât de simplu și de roz cum pare la prima vedere?

Condițiile ascunse ale Programului Visa Waiver

Înainte de a începe să visezi la plajele din Miami sau la zgârie-norii din New York, ar trebui să știi că există anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea beneficia de acest program. În primul rând, trebuie să fii cetățean al unei țări participante. Apoi, trebuie să obții o autorizație electronică de călătorie (ESTA) înainte de plecare, să limitezi călătoria la maximum 90 de zile și să ai un pasaport biometric valabil pe toată durata călătoriei. De asemenea, este necesar să ai un bilet de întoarcere sau către o altă destinație, care să dovedească intenția de a părăsi SUA în termen de 90 de zile.

Excepțiile care confirmă regula

Există și anumite categorii de cetățeni care, chiar dacă țara lor este inclusă în program, vor avea în continuare nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite. Acestea includ persoanele care au călătorit sau au fost prezente în țări precum Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria, Yemen sau Coreea de Nord, după data de 1 martie 2011, cei care au călătorit în Cuba după 12 ianuarie 2021 sau persoanele care dețin dublă cetățenie cu una dintre aceste țări.

Procedura de obținere a autorizației de călătorie

După acceptarea în program, cetățenii care vor dori să călătorească în SUA fără viză vor avea nevoie de un pașaport biometric valabil pentru întreaga perioadă a călătoriei, de o autorizare ESTA și de un bilet de întoarcere sau către o altă destinație. De asemenea, este posibil ca autoritățile de frontieră să solicite informații cu privire la scopul călătoriei și la locul de cazare pe durata șederii în SUA.

Refuzul emiterii unei autorizații de călătorie

Chiar dacă procentul de refuzare al emiterii unei autorizații de călătorie este foarte mic, cei care se află în această situație vor fi redirecționați către Ambasada Statelor Unite, unde vor da interviu pentru viză. Acest lucru ridică întrebarea: oare nu este acest program doar o altă formă de control al imigrației, mascată sub aparența unei libertăți de călătorie?

Viitorul incert al Programului Visa Waiver

Deși se așteaptă ca România să fie inclusă în programul Visa Waiver în martie sau aprilie 2025, nu putem decât să ne întrebăm dacă acest lucru va aduce cu adevărat beneficiile promise. În plus, nu putem ignora faptul că acest program este administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), în consultare cu Departamentul de Stat, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la adevăratele motive ale implementării acestuia.

Sursa: Antena3.ro