Sanatate

Ca să beneficieze de stimulente financiare, asistenții sociali din București trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Ca sa beneficieze de stimulente financiare asistentii sociali din Bucuresti trebuie sa indeplineasca anumite conditii

Stimulente financiare pentru asistenții sociali din București: Un gest de recunoaștere sau o încercare de a păstra aparențele?

Într-o lume ideală, asistenții sociali ar fi apreciați și recompensați corespunzător pentru munca lor esențială. În realitate, lucrurile stau adesea altfel. Recent, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre care prevede acordarea de stimulente financiare pentru asistenții și lucrătorii sociali de la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). Aceste stimulente variază între 250 și 1.000 de lei pe lună, în funcție de vechimea angajării la DGASMB. Dar este această măsură suficientă pentru a compensa provocările cu care se confruntă acești profesioniști?

Un sistem de asistență socială sub presiune

Asistenții sociali și lucrătorii sociali se confruntă cu o serie de factori de risc în munca lor. În ultimii patru ani, acești factori s-au diversificat și s-au intensificat, în mare parte din cauza pandemiei COVID-19 și a conflictului armat din Ucraina. Acești profesioniști sunt adesea în prima linie, identificând și răspunzând la nevoile persoanelor aflate în risc de marginalizare socială. În acest context, nu este surprinzător că starea de sănătate a lucrătorilor din sistemul de asistență socială s-a deteriorat alarmant, cu o creștere a numărului de zile de concediu medical și a demisiilor.

Un deficit de personal și o salarizare insuficientă

DGASMB are în prezent 37 de posturi de asistent social și 10 posturi de lucrător social, dintre care 21 sunt vacante. Aceasta este o dovadă clară a deficitului de personal în sistemul de asistență socială. În plus, salarizarea asistenților sociali, stabilită prin Legea 153/2017, este „mult sub nivelul personalului cu studii medii din administrația publică locală”, potrivit documentului citat. În acest context, stimulentele financiare recent aprobate pot fi văzute ca o încercare de a compensa aceste deficiențe. Dar este această măsură suficientă?

Stimulente financiare: O soluție sau un pansament pe o rană deschisă?

Stimulentele financiare pot fi un pas în direcția corectă, dar este esențial să ne întrebăm dacă acestea sunt suficiente pentru a compensa provocările cu care se confruntă asistenții și lucrătorii sociali. Este necesară o abordare mai cuprinzătoare, care să includă nu doar stimulente financiare, ci și măsuri de sprijin pentru sănătatea și bunăstarea acestor profesioniști, precum și strategii pentru atragerea și reținerea personalului calificat în sistemul de asistență socială.

Sursa: Antena3.ro