Banca Centrală Europeană a raportat prima sa pierdere anuală din 2004
Banca Centrală Europeană (BCE) a raportat prima sa pierdere anuală din 2004, după efectuarea unor plăţi considerabile, efectuate la dobânzi ridicate, transmite CNBC, potrivit HotNews. BCE a înregistrat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care ar fi fost şi mai mari dacă banca nu ar fi eliberat 6,6 miliarde de euro – întregul provizion pentru riscuri financiare, acumulat de-a lungul mai multor ani. BCE a spus că se aşteaptă la noi pierderi în următorii câţiva ani, pierderi care nu vor afecta ”capacitatea de a conduce o politică monetară eficientă”.
Banca centrală a ridicat ratele dobânzilor de la un teritoriu negativ la un nivel record de 4% în perioada iulie 2022 – septembrie 2023, ca răspuns la inflaţia ridicată ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi a pierderii parţiale a accesului la energia din Rusia. Instituţia a suferit creşteri ale cheltuielilor cu dobânzile, în timp ce veniturile nu au ţinut pasul, deoarece multe erau la dobânzi fixe sau aveau scadenţe lungi. BCE a înregistrat o pierdere netă din dobânzi de 7,19 miliarde de euro în 2023 la un venit de 900 de milioane de euro în 2022.
”Puterea financiară a BCE este subliniată în continuare de capitalul său şi de conturile de reevaluare, care, împreună, se ridicau la 46 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2023”, a spus banca centrală într-un comunicat. BCE va reporta pierderea din bilanţ pentru a compensa profiturile viitoare. Nu va face distribuţii ale profitului către băncile centrale naţionale din zona euro pentru 2023. Banca centrală a început înăsprirea cantitativă în martie 2023. Dobânzile mai mari au împins mai multe bănci centrale naţionale către pierderi, inclusiv Bundesbank din Germania şi Banca Naţională Elveţiană.
Deşi pierderile nu afectează capacitatea unei bănci centrale de a adopta mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor, cifrele anuale sunt privite ca o măsură a credibilităţii şi pot avea un impact asupra acţiunilor lor mai ample. Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg, a declarat că rezultatul BCE este ”pe deplin aşteptat” şi ”nu este o problemă majoră”. ”Nu va afecta politica monetară. Nu există nicio instituţie în economie care să poată face faţă unei pierderi temporare mai bine decât o bancă centrală”, a declarat el pentru CNBC.