Majorarea promisă de Guvern din luna ianuarie a avut o serie de efecte adverse asupra unei categorii de angajați care s-a trezit cu mai puţini bani la salariu.
Unii dinte ei sunt Angajaţii din Asistenţă Socială care reclamă că majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie a dus la diminuarea venitului net între 60 de lei – 80 de lei în loc să-l crească.
Acesta este motivul pentru care, astăzi, Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS Pro.Asist, a decis să declanșeze acţiuni de protest privind salarizarea personalului din asistenţă socială ca urmare a lipsei de reacţie a guvernanților.
Astfel „membrii Federaţiei FNS PRO.SIST îşi exprimă nemulţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor privind salariaţii din asistenţă socială”, au transmis sindicaliştii într-un comunicat de presă.
Angajaţii care au pierdut bani la salariu după majorarea din ianuarie 2024
”70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate „beneficiind” de diminuare în loc de majorare”, au transmis sindicaliştii.
În acest context, aceștia invocă Legea salarizării nr. 153/2017 şi reamintesc guvernanților că inflaţia de 14,5% este suportată cu greu de salariații care sunt la limita sărăciei.
”Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienţilor din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariţia discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială unde asistenţii maternali profesionişti, asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii şi personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradaţia de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, au mai transmis sindicaliştii.
Mai mult, sindicaliştii afirmă că ”lipsa de personal duce la situaţii extreme prin încărcarea personalul existent cu atribuţii suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicaţii majore pentru sănătatea salariaţilor dar şi a serviciilor oferite beneficiarilor de servicii sociale”.