Alimentele ultraprocesate: o bombă cu ceas pentru sănătatea noastră?
Un studiu recent, încă nepublicat, sugerează că consumul excesiv de alimente ultraprocesate poate reduce durata de viață cu peste 10%. Acest studiu a fost realizat pe un eșantion impresionant de peste 500.000 de persoane, monitorizate pe o perioadă de aproape trei decenii. În urma ajustării datelor, riscul a crescut la 15% pentru bărbați și 14% pentru femei, potrivit lui Erikka Loftfield, cercetător la Institutul Național de Cancer din Bethesda, Maryland și autorul principal al studiului.
Alimentele ultraprocesate: ce sunt și de ce sunt periculoase?
Alimentele ultraprocesate sunt produse alimentare care au suferit numeroase procese de transformare și conțin aditivi alimentari, uneori în cantități mari. Acestea includ băuturile prea procesate, cerealele rafinate, produsele de patiserie ultraprocesate și multe altele. Conform studiului, 90% dintre persoanele care consumă alimente ultraprocesate au indicat băuturile prea procesate ca fiind în fruntea listei lor de consum.
Impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra sănătății
Carlos Monteiro, profesor emerit de nutriție și sănătate publică la Universitatea din São Paulo din Brazilia, a subliniat că acest studiu confirmă asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și mortalitatea de orice cauză, în special din cauza bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2. În plus, studiul a constatat că persoanele care consumau cele mai multe alimente ultraprocesate erau mai predispuse să moară de boli de inimă sau diabet.
Alimentele ultraprocesate și riscul de mortalitate
Loftfield a subliniat că unele alimente ultraprocesate prezintă un risc mai mare decât altele. „Carnea foarte procesată și băuturile răcoritoare au fost câteva dintre subgrupurile de alimente ultraprocesate cele mai puternic asociate cu riscul de mortalitate”, a declarat Loftfield. De asemenea, băuturile dietetice au fost asociate cu un risc mai mare de a muri mai devreme din cauza unor boli grave.
Concluzii și implicații
Studiul a constatat că persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate erau mai tinere și mai grele și aveau o calitate generală mai slabă a dietei decât cei care au consumat mai puține alimente ultraprocesate. Cu toate acestea, riscul crescut pentru sănătate nu a putut fi explicat prin aceste diferențe, deoarece chiar și persoanele cu greutate normală și diete mai bune au fost, de asemenea, la un anumit risc de deces precoce din cauza alimentelor ultraprocesate, a constatat studiul.
Sursa: Antena3